Härjedalens Fjällmuseum

17 dec 2018 - 30 april 2019

Kamouflage = anpassning = överlevnad.

Bilder av Ingemar Lind.

Fjällripor. Foto: Ingemar Lind.

Naturfilmaren Ingemar Lind, med lång erfarenhet från SR och SVT, berättade i en utställning i museets kafé om djuren till fjälls anpassat sin klädedräkt för sin överlevnad..

Ingemar Lind föddes i Stockholm 1939 i Stockholm som son till William Lind, chef för radiosymfonikerna och musikchef vid SVT. Ingemar har ärvt faderns musikintresse. Ingemar Lind var fast anställd vid Sveriges radio åren 1959-1980 och har sedan dess jobbat som frilansare. 1992 träffade han Ylva och de båda flyttade till Tänndalen. På SR:s naturredaktion lärde Lind känna Nils Linnman, som lockade över honom till TV, där han jobbade fram till 1980. Ingemar Lind är en välkänd röst från "Mitt i naturen", som han var med och startade tillsammans med Gunnar Arvidsson 1980. Ingemar har producerat ett stort antal dokumentärer, och är känd för många naturintresserade besökare i västra Härjedalen genom sina populära föredrag och filmvisningar.

Djur och fåglar som lever här uppe till fjälls måste anpassa sin klädedräkt efter årstiderna. Detta för att i möjligaste mån undgå upptäckt. Vinterdräkten är därför snövit. Om våren tinar snön först på tuvor och stenar. Även ryggen smälter därför först. Sommardräkten är mer eller mindra snöfri. Höstens mode är ljus rygg likt omgivningens högsta punkter som först blir snöklädda.

Fri entré till utställningen!