2020-03-16 14.57

Vad som gäller för förskola och skola i samband med covid-19

Kommunen får många frågor om vad som gäller i Härjedalens kommuns skola och förskola i samband med spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Regeringens budskap är att inte stänga skolor och förskolor. Kommunen har tillåtelse att göra detta om behovet skulle uppstå. Inställning är att så länge det är möjligt ska skolorna vara öppna.

Alla skolor och förskolor planerar för hur verksamheten kan bedrivas om personal blir sjuk eller elever och barn blir sjuka. Kommunen planerar för hur verksamheterna skulle fungera med mindre personalstyrka, men också med färre vikarier.

Vad gäller för barn och anställda som rest i ett område där coronaviruset finns?

Härjedalens kommun följer de anvisningar och råd som Folkhälsomyndigheten gett gällande skolelever. Ur ett smittskyddsperspektiv finns det enligt Folkhälsomyndigheten i dagsläget ingen anledning att friska elever som kommer tillbaka från en resa ska stanna hemma från skolan.

Om vi får kännedom om elever som vistats i områden med omfattande smittspridning kan rektor tillsammans med elev och vårdnadshavare hitta en lösning för att minska risken för eventuell smittspridning.

Det är viktigt att såväl vuxna som barn som rest i ett område där viruset finns är mycket uppmärksamma på om man får feber, luftvägssymtom eller hosta. Då ska man gå hem så snart som möjligt och kontakta 1177 vårdguiden för råd om hur man ska söka vård.

Läs om Folkhälsomyndighetens rekommendation till skola och förskola om covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar om covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-03-16 14.57