2020-06-25 15.32

Bevattningsförbud i hela Härjedalen

Vatten och miljöresurs inför bevattningsförbud från 25 juni 2020 för kommunalt vatten i Härjedalens och Bergs kommuner. Det innebär krav på återhållsamhet med vattenförbrukningen och förbud att fylla pooler och vattna trädgårdar.

Vid bevattningsförbud gäller

• Det är inte tillåtet att vattna gräsmattor, blommor eller grönsaksland i trädgården med spridare eller vattenslang.
  • Det är inte tillåtet att fylla pool, spa, bassäng eller byta vatten i dessa med kommunalt vatten.
  • Det är inte tillåtet att tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Dricksvatten för normal vattenförbrukning får endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

Den långa perioden av varmt och torrt väder har gjort att dricksvattenproduktionen ligger nära maxkapaciteten i vattenverken. Bevattningsförbudet införs för att säkra produktionen av dricksvatten framöver.

- Om vi inte vidtar åtgärder, och den höga förbrukningen till följd av den extrema värmen och torkan fortsätter, finns risk att vattenverken inte hinner producera tillräckligt med dricksvatten. Eftersom vi inte vet hur länge det torra och varma vädret håller i sig går det heller inte att säga hur långvarigt bevattningsförbudet blir, säger Sofia Nisses, va-chef på Vatten och miljöresurs.

Använd vattnet på ett smart sätt

• Stäng av kranen medan du borstar tänderna
  • Diska inte under rinnande vatten
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen fyll en tillbringare och ställ i kylen