2019-11-15 14.30

Härjedalen med i Green flyway-projektet

Härjedalens kommun har skrivit en avsiktsförklaring med Green flyway-projektet som innebär att Härjedalen-Sveg flygplats blir en av de samarbetande flygplatserna i projektet.

Green flyway handlar om att använda luftrummet mellan Härjedalen, Tröndelag och Jämtland som en testarena för elflyg och obemannat flyg. Projektet är ett interreg-projekt mellan Sverige och Norge med Röros och Östersunds kommuner som projektägare. Härjedalens kommun är en av många medfinansiärer.

– Det finns tre huvudmotiv för Härjedalens kommun att gå med i projektet: Härjedalen får möjlighet att vara med i framkanten vid utvecklandet av ny teknik, det stärker vårt samarbete med våra norska grannar och samarbetet i regionen. Det ger även ökat nyttjande av flygplatsen och luftrummet, säger Mathias Wiberg, flygplatschef.

Härjedalens kommun går inte in med kontanta medel i projektet. - Det handlar om arbetsinsatser från de som arbetar på flygplatsen, säger Mathias Wiberg.

Sidan uppdaterad 2019-11-15 14.30