2019-11-27 12.37

Första elflyget landar i Sveg

Tjeckiska elflyget ΦNIX (Phinix) med ägarbolaget Pureflight blir det första helt elektriska elflygplanet att landa i Greenflyway-projektet. Den 3 december landar Phinix på Svegs flygplats och visas upp för press och intressenter.

- Vi är otroligt glada och stolta att vi redan två veckor in på projektet Greenflyway får det första internationella bolaget, Pure flight, att landa ett helt elektrifierat flygplan på ett av projektets flygplatser, säger Mathias Wiberg, chef för Svegs flygplats.

Östersunds kommun och Röros kommun är projektägare för Greeflyway och tar tillsammans med övriga medfinansiärer och intressenter i projektet ett gemensamt grepp för att ta täten i framtidsbranschen för elflyg och autonoma luftfarkoster.

Greenflyway har starkt nationellt stöd från myndigheter, forskning och företag i båda länderna. Redan innan projektstart har flera internationella aktörer uttryckt intresse för att testa sina kommande tekniker och fordon, både i luft och på marken.

- Tillsammans med elflyget visas Pure flights laddinfrastruktur för mindre elplan upp. Det intressanta är att laddinfrastrukturen även fungerar för dagens elbilar, vilket är mycket intressant för mindre flygplatser som vår, fortsätter Mathias Wiberg.

Luftkorridoren mellan Östersund och Röros är ett meteorologiskt och topografiskt intressant område för tester av elflyg och drönare men även tester och försöksverksamhet kring luftrumskontroll. Korridoren har förhållandevis lite annan flygtrafik. I och med att Svegs flygplats, Röros flygplats, Åre Östersund Airport och Örnsköldsviks flygplats är med i projektet möjliggörs tester för att se hur flygtrafik mellan flygplatser regionalt och över gränsen till Norge kan utvecklas.

- Flygbussar kommer vara något annat om fem år. Att pendla eller resa från Sveg till Östersund eller Röros kommer att ta under en timma med den flygande elbussen dörr till dörr. Flygresan tar 20 minuter. Vi ser möjligheter till ett kostnads- och miljöeffektivt transportsätt redan om fem år när elflyget är i drift, säger Hans Dunder, projektledare Greenflyway.

Sidan uppdaterad 2019-11-27 12.37