2018-05-08 11.13

Håll Härjedalen rent - pedagogisk uppgift i skolorna

1295 personer är anmälda till Håll Härjedalen rent-veckan som startar den 14 maj. Under veckan plockar elever, byalag, privatpersoner och kommunanställda skräp för att få en ren och snygg närmiljö och visar att skräp inte hör hemma någon annanstans än i papperskorgen.

- Det är ett mycket stort engagemang på skolor och förskolor under veckan. Skräpplockningen ses som en pedagogisk aktivitet. Poängen är inte att barnen håller rent, utan att de lär sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen är ett bra tillfälle att resonera med barnen kring nedskräpning och källsortering. Stora delar av skräpet kan förvandlas till en återanvändbar resurs, säger Ida Hansen, eko- och renhållningsingenjör.

Deltagandet i Håll Härjedalen rent är det största i länet efter Östersund.

- Det är jättekul att så många är med hos oss. Nedskräpning är ett synligt problem som engagerar många. Att skräpa ner är resursslöseri. Skräpet är ett avfall och en del produkter kan användas flera gånger eller bli nya saker om de lämnas till återvinningen, säger Ida Hansen.

Måndag den 14 maj klockan 9 plockar kommunalråden Anders Häggkvist och Thomas Wiklund, oppositionsrådet Gunilla Zetterström-Bäcke och kommunfullmäktiges ordförande Gunilla Hedin skräp tillsammans med elever i Lillhärdal. Onsdag den 16 maj ploggar Norra skolans elever och lärare; de kombinerar att plocka skräp med att jogga.

Under veckan finns tipspromenader och skräpspel på biblioteken, badhuset i Sveg och Medborgarhuset i Sveg. Alla som deltar i tipspromenaden har chans att vinna biljett till en dag på Svegsbadet.

Läs mer om Håll Härjedalen rent

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2018-05-08 11.13
av Åsa Evertsdotter