2017-03-09 16.17

Länsträff för kockar

I onsdags var länets kockar inbjudna till en gemensam inspirationsdag till Torsta där temat var "Hållbarhet, nya sätt att tänka"

Det bjöds på intressanta föreläsningar av bland andra tv-kocken Paul Svensson. Han berättade om sin passion för maten och pratade vidare om hur man i framtiden måste förändra proportionerna på maten för att få en hållbar gastronomi. 80% vegetariskt, 20 % animaliskt och 100 % njutning!

-Vi borde lära oss mer om varje vegetarisk vara och låta grönsakerna styra hur maträtten ser ut. Det är ett vanemönster att det animaliska ska framhäva det vegetabiliska istället för tvärtom, sa han.
Han pratade också om vikten av ta tillvara på säsongsenliga grönsaker och växter och hur han inte vill att man ska se rester som skräp utan som en tillgång. 
-Att ta vara på all mat är viktigt med tanke på hur mycket mat som slängs i onödan, sa Paul.
 I hans kokbok "Den nya husmanskosten" fokuserar han på just det. Man följer ett recept dag 1 för att sedan använda sig av resterna och laga något helt nytt dag 2. Första dagens rotmos och fläsklägg blir andra dagen en asiatisk hotpot med fläsk och ingefära.

Ingela Jagne är hortonom och odlingsexpert som driver Emmagården i Torvalla by. Där erbjuder hon ekologiskt odlade grönsaker och örter och hon berättade om vilka fantastiska möjligheter jorden och ljuset ger i Jämtland.

Avslutningsvis föreläste Ola Albrektssons, student vid Måltidsekologprogrammet i Grythyttan. Han gav sin syn på att insekter, som i framtiden kan bli ett komplement som en ny proteinkälla.
Två miljarder människor konsumerar insekter dagligen, men än så länge är det inte tillåtet i Sverige. Han tänker sig en framtid där hamburgare och biffar är gjorda på insekter och att vi ska kunna föda upp dom insekterna på matsvinn från t ex matbutiker.
 -För vad är egentligen skillnaden på att äta kräftor och syrsor, undrade Ola.

Han bjöd på två sorters knäckebröd gjorda på mjölmaskar och en pasta gjord på syrsmjöl. Som avslutning fick kockarna smaka gräddkola av myror och granskott. Det var blandade reaktioner, men de som vågade prova var positiva!

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2017-03-09 16.17
av Ingela Kälvedal