2016-11-22 08.54

Sydsamiska kommuner träffades

Ett 20-tal personer från de sydsamiska förvaltningskommunerna, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen och Älvdalen, träffades i Storhogna för att diskutera gemensamma frågeställningar.

Kommunernas samiska samordnare höll i dagen och deltagare var rektorer, chefer för omsorg, kansli- och kommunchefer, kommunikatörer och politiker.

Dagen inleddes med föreläsning ”Om språk, i synnerhet sydsamiska – känslor och fakta” av professor Ole-Henrik Magga. Han menade att språk är både känslor och fakta:
-Språk binder ihop människor. Språk är kultur och kulturskapande. Det är viktigt och lättare att lära sig språk i tidig ålder. För att lära sig ett språk ska man prata det med människor som betyder något för en och prata om saker som betyder något för en. Motivation är viktig i inlärningsprocessen berättade Magga.

Här ses föreläsaren Ole-Henrik Magga tillsammans med kommunernas samisksa samordnare.

Sidan uppdaterad 2016-11-22 08.54
av Henry Jonasson