2016-10-21 10.53

Kommunens kockar får inspiration

Kommunens kockar har sammanstrålat med restaurangbranschen i Härjedalen. Målsättningen är att få inspiration och utbyta erfarenheter. Kommunen kommer att fokusera mer på lokala producenter och med jämna mellanrum ha Härjedalstema på matsedlarna.

Första träffen var i Funäsdalen där kockar från samtliga kök inom kommunens organisation fanns på plats tillsammans med Emil Bertilsson från Skoogs Krog i Funäsdalen som nyligen fått utmärkelsen ”Årets företag” i Härjedalens kommun och som är Härjedalens högst rankade krog i White guide.

Man berättade för varandra om vilka olika förutsättningar man har att driva restaurang som företag respektive som kommun. Emil berättade om hur han började intressera sig för matlagning och hur han tänker när det gäller närproducerat och om sin dröm att vara självförsörjande av råvaror. Emil och samhällsbyggnadsförvaltningens kostorganisation har liknande strategier, t.ex. har Emil egna grisar och kostorganisationen i kommunen har egna kor.

Dagen resulterade i en Härjedalsmeny med bland annat älgkött, kantareller, lokal potatis och desserter innehållande hjortron. Menyn kommer att erbjudas under advent.

-Min vision innehåller bra kvalitet på maten och även mathantverk! Så mycket som möjligt från grunden. Vi behöver ett större utbud. I framtiden ska man kunna välja mellan flera rätter i matlådan och på tallriken i matsalen. Alla rätter ska kunna serveras efter individuellt behov, konsistensanpassad eller vilken särkost som helst. I min vision levereras mat på ett säkert sätt och kunderna behöver inte vara hungriga när maten levereras hem eftersom maten kan värmas vid behov. Här är det viktigt att vi samlar ihop så mycket som möjligt av vår hantverks- och dietkompetens på ett ställe för att det ska bli bra, berättar Klaus Dudenhöfer, kostchef i Härjedalens kommun.

Fakta om kommunens matsedelsgrupper:

Kommunens alla kockar samlas med jämna mellanrum i matsedelsgrupper där man utbyter erfarenheter och planerar matsedlar för kommunens kostverksamhet som också näringsberäknas.
Härjedalens matsedlar utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer, kommunens kostpolicy och Hälsoskyddsmyndighetens S.M.A.R.T-koncept.

Sidan uppdaterad 2016-10-21 10.53
av Ingela Kälvedal