2016-09-21 07.45

Härligare matupplevelse

Högre kvalitet, mer lokalproducerat och en härligare matupplevelse med den nya omstruktureringen av köksverksamheten i Härjedalen. Vid kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen fattades beslut om ny köksorganisation i Härjedalens kommun.

I stora drag handlar det om att kunna garantera hög kvalitet på varenda enskild tallrik som serveras i kommunen. I dagsläget kan vi inte göra det. På många håll är det för små enheter - som medför rekryteringsproblem av kockar - i lokaler som inte renoverats sen 80-/90-talet. I dagsläget uppkommer säkerhetsproblem då mat körs ut via hemtjänsten p.g.a. de långa avstånden. Kall mat blir för varm och varm mat blir för kall.

Det utmålas som att all mat till äldreboendena kommer lagas i Sveg i ett Cook-and-chill-system. Det är missvisande och fel. Vad som egentligen kommer hända är följande:
All potatis, pasta och ris kommer kokas där det ska serveras. Likaså alla såser. All sallad och tillbehör tillreds även det där det ska serveras. Även frukost, mellanmål och kvällsfika görs på plats.

Till köket i Sveg levereras t.ex. råvaror från våra egna härjedalskossor och rullas till köttbullar eller skärs till grytbitar. De körs sedan ut till respektive kök i kommunen, där de kompletteras med tillbehören.  På detta vis kommer vi kunna hålla en riktigt hög kvalitet på maten till samtliga kök i kommunen. En högre kvalitet än vad vi idag kan leverera. Idag har vi varken personella resurser eller möjlighet att ha lokalt tillagad mat på alla enheter.

Vi kommer också jobba för ännu mer pragmatiska lösningar för att få fler lokala råvaror på tallrikarna. Mycket handlar också om måltidsupplevelsen. Att minska intaget av näringsdrycker och istället ”äta mer” är viktigt. Vi vill höja måltidernas upplevelse, bland annat genom årsanpassade måltider, trevlig dukning och gemytliga matsalar. Att göra måltiderna till en trevlig upplevelse har stor betydelse för hela livspusslet.
Då vi också har planer på att nybygga äldreboenden i några delar av kommunen vore det oansvarigt att investera miljonbelopp i lokaler som inte kommer användas till det ändamålet om några år.

//Anders Häggkvist (C), kommunstyrelsensordförande och Viktor Ericsson (M)kommunstyrelsens vice ordförande.

Sidan uppdaterad 2016-09-21 07.45
av Henry Jonasson