2015-05-28 07.53

Nyinvigning av Mankellcentrum

Mankellcentrum har tidigare funnits i lokalerna i Folkets Hus i Sveg. Nu har den flyttats till biblioteket i Medborgarhuset i Sveg. Henning Mankell var själv närvarande och invigde.

I sitt invigningstal ville han förmedla två saker. Han berättade att han brukar promenera runt i Sveg när han är på besök och se vad som är nytt. Nu såg han migrationsverket och tänkte på alla nyanlända som kommer. Henning sa i sitt tal:

-Vi är alla invandrare. En gång i tiden kom människor till Härjedalen och slog sig ner här och började jaga och bruka jorden. Det får vi aldrig glömma bort. Invandringen är en del av tillvaron.  

Henning lyfte också fram skolans betydelse. Han berättade att ett av de viktigaste rummen som han varit i finns på Norra skolan i Sveg. Det som en gång i tiden var Svegs folkskola.

-Här lärde jag mig läsa och skriva. Jag fick redskapen och instrumenten för att kunna leva.

Mankell menar att skolans roll i samhället är oerhört viktig, att ge barnen bra förutsättningar att leva ett gott liv.

-Om jag, en skitunge från Sveg, nått ut i hela världen kan fler, sa Mankell.   

I det nya Mankellcentrat finns en bok, Den oändliga historien, som Mankell börjat skriva i. Tanken är att den som vill kan gå dit och skriva sin berättelse. När boken är klar kommer Mankell att hjälpa till att trycka den och sen börja på en ny bok.

-Det är ett sätt att bevara den lokala historien, menade Mankell.


Mankell inviger

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2015-05-28 07.53
av Ingela Kälvedal