2015-09-22 09.06

Kommunen deltog på Pride

Under lördagens mässa på Härjedalen Pride fanns kommunen representerade. Kultur- och fritidschef Patrik Byström var på plats och han tyckte att som förstagångsarrangemang så slöt besökarna upp bra:

– I vår monter pratade vi om allt mellan kultur och arrangemang till anhörigstöd och näringslivsfrågor. Hade jag inte stått i vår monter hade jag gärna lyssnat mer på någon av alla de duktiga föreläsarna.

Härjedalens kommun har också en utställning i Medborgarhuset i Sveg med temat kärlek som är en del av Härjedalen Pride. 25 konstnärer från när och fjärran visar sina alster och utställningen finns att se fram till den 28 augusti.

Parad genom Hede. Fotograf: Leif Eriksson

Inför mässan på lördagen höll Annika Myhr ett fint och tänkvärt invigningstal:

-Kära ni. Kära, kära ni.

Det är med en så oerhörd stolthet som jag står här idag på sommarens vackraste och soligaste dag och för det förtroendet vill jag innerligt tacka er Torbjörn och Jenny och övriga i Pridestaben. Ni är fantastiska.

Äntligen vinner mångfalden över enfalden och öppenheten över slutenheten.

Nu kanske det blir lättare för kommande generationer regnbågar att våga bo kvar i vårt Härliga Härjedalen och våga vara sig själva -för är det någonting vi behöver i Härjedalen så är det att vi blir fler. Är det någonting Härjedalen och Härjedalingarna måste förstå så är det att paletten är regnbågsfärgad. Vi måste värna om våra medmänniskor och inte låta ett förfluget ord hindra någon från att vara sig själv.

Jag önskar att jag kunde resa tillbaka i tiden och ta en liten trettonårig tjej i en trappuppgång i posthuset uppe i byn med uppskurna handleder i handen och säga gråt inte, allt kommer att bli bra. Folk kommer att förstå. Den vuxne som hånade dig då visste inte att 2015 kommer du att stå på scenen i Folkets park i Hede och hålla ett tal till öppenhetens och stolthetens ära.

Du kommer att göra ett  sommarprogram i P4 som blev den sommarens mest lyssnade podd där du bland annat berättar om din uppväxt i Hede, dina kluvna känslor om att vara nära anhörig till en öppet homosexuell  och hur dina barn har hjälper dig att komma in i 2000-talet med att istället för att gå omkring med en dold skam som vare sig är din eller för den delen någon annans,  idag är så stolt att du nästan spricker där på scenen över vad din bror och hans sambo var bland de första att att göra för HBTQrörelsen  i Sverige 1967. Nu finns det inget som gör dig så lycklig som det förhållande dina egna barn har till din bror och den stolthet de känner för att ha en morbror som har tagit HBTQ  rörelsen dit där den är idag. Dina barn hade ingen som helst förståelse för den känsla av hysch hysch som du fortfarande plågades av.

De och den nya generationen har banat väg.

För vet du lilla tjej? När trollen kommer ut i ljuset så spricker dom.

Ett tonårshjärta är så skört, ett förfluget ord från en vuxen kan skära som knivar över både hjärta och handleder. De vuxna måste se det som sin uppgift att handleda istället för att skuldbelägga. Hur ska man våga komma ut om kärlek anses skamligt. Hur ska man förstå sin roll i livets labyrint om inte de vuxna är öppna och tillåtande eller lika mycket gränssättande när någon  t.ex. använder bög som skällsord. Hur ska man våga gå sin egen väg om inte vi alla stöttar. För hur kan man säga nej till kärlek?

Idag visar vi vägen mot bättre tider. Idag känner vi bara stolthet och pride.

Kärleken övervinner allt.

Det är med ett regnbågsfärgat hjärta som brister av stolthet som jag härmed förklarar Härjedalen Pride öppnat.

Happy happy pride.

Annika Myhr Bruksvallarna 2015