Fjällvickerblåvingen

Fjällvickerblåvingen blev, på det förra seklets allra sista år, utsedd till Härjedalens landskapsfjäril. Den tillhör en insektsfamilj med cirka 3000 arter, spridda över hela jorden, av vilka ett 25-tal arter finns i Sverige. De kan uppdelas i tre grupper; blåvingar, snabbvingar och guldvingar.

Fjällvickerblåvingen tillhör blåvingarnas grupp, som alla har ett beroendeförhållande till ärtväxter. Fjällvickerblåvingen finns beskriven bland annat i boken Europas fjärilar.

Hanen har silverblå vingar och betraktas som en av vår naturs vackraste dagfjärilar. Honan är jämt brunfärgad uppe på vingarna. Vingarnas undersida är lika hos dem båda, vita fläckar som till utseendet skiljer sig från de andra blåvingarna i Sverige. Den lever vid trädgränsen på fjället och larven är beroende av fjällvedel och isvedel för att kunna utvecklas. Fjällvickerblåvingen finns i ett område från Dovrefjell, över Härjedalen till södra Jämtland. Lokalt kan den vara allmän. Den betraktas som en bergsart. Nästa utbredningsområde sträcker sig från Alperna till Kaukasus, men arten finns spridd ända bort till Centralasien.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2019-01-22 17.05
av Anna Elfqvist