Unionsupplösning och forbönder

År 2005 var det 100 år sedan unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. Jubiléet uppmärksammades i båda länderna med övervikt för arrangemang i Norge.

Söndagen den 13 februari kl 15.00 möttes representanter för Härjedalens och Røros´ kommuner vid gränsen i Vauldalen för att uppmärksamma 100-årsjubileet och möta forbönderna från Sverige. Initiativet till mötet kom från Jorid Skott Svendsen på Vauldalens fjellhotell.

Forbönderna startade sin årliga resa från Klövsjö i torsdags och vid 15-tiden igår kom de till gränsen, där ett hundratal personer hade mött upp för att möta dem och uppmärksamma 100-årsjubileet av unionsupplösningen. På tisdag den 15 februari sker intåget i Røros.

Tage Persson, själv forbonde, var konferencier och hälsade välkommen för att sedan lämna över ordet till kanslichefen i Härjedalens kommun Kerstin Ederlöf-Olofsson, som gjorde en historisk tillbakablick. John Helge Andersen, ordförande i kommunstyret i Røros gav även en historisk tillbakablick ur norsk synvinkel.

Övriga talare var kommunalrådet Lennart Olsson, biblioteks- och kulturchef Gunilla Feldt och rådman Henrik Grønn. Gåvor lämnades sedan över från Härjedalens kommun i form av böcker och musik från Härjedalen. Jöns Fahlén bistod med både teknik och egna minnen.

Forbönderna drog vidare mot Vauldalen och så gjorde även kommunens representanter som intog en buffé på Vauldalens fjellhotell som de norska vännerna bjöd på. Vid middagsbordet framkom att det fanns många problem och glädjeämnen som var gemensamma.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2019-01-22 17.05
av Anna Elfqvist