Möte Mellan Människor

Möte mellan människor1

Vill du bli fadder/mentor/kompis för nyanlända personer eller familjer som har kommit till Sverige?

Att vara nyanländ i Sverige, utan svenska vänner och med bristfälliga kunskaper om samhället, är inte alltid så lätt. Men så ser verkligheten ut för många av våra nyanlända svenskar. De behöver allt stöd de kan få för att komma ut i samhället och framför allt komma in i arbetslivet. I dag kan man konstatera att de flesta arbeten får man via kontakter vilket innebär att man som vän kan bidra till att den nyanlända lär känna ortsbefolkningen och att de därefter får möjligheten att skapa ett eget nätverk som i sin tur kan leda till en väg in i arbetslivet i Sverige.

Vem kan bli fadder/mentor/kompis? Frivilliga som vill engagera sig som fadder/mentor/kompis kan vara individer, familjer eller grupper. Du som vill bli fadder/mentor/kompis ska vara svensk eller ha bott en längre tid i Sverige och kan det svenska språket.

Så här går det till: Anmäl dig här.
Du blir sedan kontaktad av samordnaren för mer information. Samordnaren matchar dig/er utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation eller efter individuella önskemål.

Samordnaren ordnar ett första möte där ni kommer överens om när, var och hur ni vill fortsätta att träffas. Ni får tips och idéer vid första mötet på vad ni kan göra när ni träffas själva. När, var, hur och vad ni gör bestämmer ni tillsammans. Kontakten är hela tiden frivillig och ömsesidig. Det kostar inget och ingen får betalt!

Möte mellan människor 3

Här följer några förslag på aktiviteter ni kan göra tillsammans:

  •  Laga mat eller baka
  •  Vara ute i naturen
  •  Umgås i hemmet
  •  Vinter- och sommarsporter
  •  Besöka vänner, bekanta och släktingar
  •  Kulturevenemang
  •  Ta en fika
  •  Fira svenska högtider tillsammans
Kontaktinformation
Kicki Jonasson
Praktiksamordnare avd. Arbete och aktivitet
070 579 13 08 
kicki.jonasson@herjedalen.se

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2015-12-15 11.29
av Ingela Kälvedal