Läsa och låna

Katalogen

I bibliotekens katalog kan du söka bland ett stort antal böcker och andra medier. Om du finner något som är intressant, kan du också reservera eller beställa titeln. Om du loggar in, kan du också få översikt över reservationer, dina lån samt också förnya lånen. Bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lånekort

Det enda du behöver för att få ett lånekort är giltig legitimation samt någon form av kontaktuppgift (postadress eller telefonnummer). Lånekortet är en personlig värdehandling. Det innebär att ägaren av kortet ansvarar för media som lånas på kortet. Barn som är 16 år eller yngre behöver få ett förbindelsekort påskrivet av en målsman för att få ett lånekort.

Lånetid

För en bok är lånetiden normalt 28 dagar. Finns tre eller fler reservationer på boken är lånetiden 14 dagar. För tv-spel och tidskrifter gäller tiodagarslån. För dvd-filmer gäller tredagarslån. I regel kan omlån göras. Det går dock inte om mediet är reserverat av annan låntagare. Om lånetiden inte gått ut kan omlån göras via Internet. För att få hjälp eller om lånetiden gått ut går det bra att besöka biblioteket eller ringa.

Krav

Efter lånetidens utgång skickas krav. Efter fjärde kravet spärras lånekortet och inga fler lån kan göras på kortet. Spärren hävs när krävda lån är återlämnade.

Ersättning

Vid oaktsam hantering av lån blir låntagaren ersättningsskyldig. Ersättning innebär avgift eller att bekosta nytt exemplar av krävd media. Avgift kan betalas antingen via Swish eller räkning som skickas per post.

Exempel på oaktsamhet:
Mediet har försvunnit eller blivit kvarglömt någonstans.
Mediet har på något sätt gått sönder på grund av ouppmärksamhet eller oförsiktig hantering.

OBS: ersättningsskyldigheten gäller inte pek- och bilderböcker för barn 0-6 år.

Ersättningsavgifter

Borttappat lånekort: 10 kr
Vuxenbok (skönlitteraur): 200 kr
Vuxenbok (facklitteratur): 350/500 kr
Barnbok: 125 kr
(skön- och facklitteratur)
Cd-skiva: 125 kr (+50 kr/extra skiva)
Dvd och tv-spel: 500 kr
Bok på cd (vuxen): 200 kr
Bok på cd (barn): 150 kr
Tidskrift: 20 kr
Fjärrlån: avgift bestäms av ägande bibliotekets regler

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2020-02-04 18.40
av Sara Flodin-Larsson