Läsa och låna

Katalogen

I bibliotekens katalog kan du söka bland ett stort antal böcker och andra medier. Om du finner något som är intressant, kan du också reservera eller beställa titeln. Om du loggar in, kan du också få översikt över reservationer, dina lån samt också förnya lånen. Bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lånekort

Det enda du behöver för att få ett lånekort är giltig legitimation samt någon form av kontaktuppgift (postadress eller telefonnummer). Kortet är en personlig värdehandling, vilket betyder att du är ansvarig för allt som lånas på det.

Lånetid

För en bok är lånetiden normalt 28 dagar. Finns tre eller fler reservationer på boken är lånetiden 14 dagar. För tv-spel och tidskrifter gäller tiodagarslån. För dvd-filmer gäller tredagarslån. I regel kan omlån göras. Det går dock inte om mediet är reserverat av annan låntagare. Om lånetiden inte gått ut kan omlån göras via Internet. För att få hjälp eller om lånetiden gått ut går det bra att besöka biblioteket eller ringa.

Krav

Efter lånetidens utgång skickas fyra krav ut. Om mediet fortfarande inte har återlämnats kommer räkning att skickas enligt bibliotekets avgifter. Om en låntagare trots upprepade krav inte återlämnar mediet (bok, cd-skiva, film eller annat) blir låntagaren spärrad. Spärren hävs när lånet lämnas tillbaka eller när utskickad räkning har betalats.

Avgifter för ersättning av

Borttappat lånekort

10 kr

Vuxenbok (skönlitteratur)

200 kr

Vuxenbok (facklitteratur)

350/500 kr

Barnbok

125 kr

Cd-skiva

125 kr (+50 kr/extra skiva)

Dvd och tv-spel

500 kr

Bok på cd (vuxen)

200 kr

Bok på cd (barn)

150 kr

Tidskrift

20 kr

Fjärrlån

Avgift bestäms av ägande bibliotekets regler.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2020-01-10 08.23
av Sara Flodin-Larsson