Råd för din privatekonomi

Gör en budget

Skriv en lista över inkomster och en lista över utgifter. Räkna ut hur mycket pengar du har för att betala skulderna.

Gör en budget med hjälp av Hallå konsument budgetkalkylen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta kontakt

Ta kontakt med dem du är skyldig pengar och berätta att du inte kan betala i tid. Försök göra upp en avbetalningsplan som du kan klara av. Ofta går detta att lösa, eftersom båda parter gynnas av att skulden inte växer och hamnar hos Kronofogden. Det är viktigt att man sedan följer den uppgjorda avbetalningsplanen.

Sälj ägodelar och se över abonnemang

Gå igenom dina ägodelar och sälj saker som du kan undvara för att försöka lösa några skulder.

Har du bil? Fundera på om du måste ha bil. Var ärlig mot dig själv när du beräknar den månatliga kostnaden.

Hur ser telefonräkningarna och andra abonnemang ut? Går det att ändra något där?

Betala alltid hyran

Allra viktigast är att alltid betala hyran först. Om du slarvar med hyran och blir vräkt från din bostad blir det väldigt svårt att få en annan bostad. Kontakta din hyresvärd direkt om du inte kan betala som planerat. Har du minderåriga barn kommer socialtjänsten att bli informerad om en vräkning blir aktuell.

Undvik snabba krediter

Ta inga snabblån eller andra krediter som skuldsätter dig ännu mer. Lån av den typen ska oftast betalas tillbaka månaden efter.

Fundera på om du verkligen har mer pengar om en månad än vad du har nu när du tycker det verkar enkelt att lösa problem för stunden med ett snabblån.

Be om råd och hjälp

Berätta om dina ekonomiska problem för din familj eller någon annan person som du har förtroende för och be om råd och stöd.

Behöver du hjälp att reda ut din ekonomi kan du även vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare och få hjälp kostnadsfritt.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2017-12-11 07.45
av Henry Jonasson