Härjedalens Fjällmuseum

2014-12-13--2015-04-30

Peter Buchar: Mot nya horisonter

Följ med ut i konstnären och skidåkaren Peter Buchars landskap,

under öppna skyar!

Utställningsperiod 13 december 2014 - 30 april 2015.

Under vintern och våren ställer Peter Buchar ut en svit oljemålningar på Fjällmuseet, med betoning på landskap. Västra Härjedalen har attraherat konstnärer under snart sagt hundra år. Många av dessa har ägnat sig åt landskaps- och naturskildringar, och vi är tacksamma över möjligheten att knyta an till den traditionen med Peters arbeten.

Peter Buchar började göra sina första lärospån inom konsten under 1980-talet. Efter några år med skiss, krita och akvarell fann han så oljan, som sedan dess varit hans främsta medium. Under 1990- och 2000-talet följde lärlingsskap och kurser för bildkonstnären Britt Hedén och bildkonstnären och läraren Curt Källman. Inspirationen till många av målningarna kommer från södra Spanien och landskapet i norra Sverige.

Peter Buchar är även en välkänd skidåkare och pionjär från 1970-talets hot dog-era. Vid sidan av måleriet arbetar Peter bl.a. med Qigong och Argentinsk tango. Mindfulness är ett viktigt inslag i hans liv. Du kan läsa mer om honom här: http://www.mindfulinlife.com/länk till annan webbplats och här: http://www.peterbuchar.com/länk till annan webbplats. Peter har under senare år utvecklat en balanserad och skonsam åkstil, zenskii, som presenteras på film här: https://www.youtube.com/watch?v=k6o8gctj3lElänk till annan webbplats.

Det finns flera tillfällen att träffa Peter under utställningsperioden, dels lö den 13 december kl 11.00–17.00, dels fre-lö den 13-14 februari kl 11.00–17.00. Han återkommer även under mars månad – vi återkommer med information om det tillfället.

I en artikel i Tidningen Härjedalen kan du läsa mer om Peter Buchar och utställningen: http://www.tidningenharjedalen.se/jamtland/harjedalen/hotdogakares-konst-till-fjallmuseetlänk till annan webbplats

Samtliga målningar finns till försäljning. Fri entré.