Härjedalens Fjällmuseum

Göken i folktron - och lite till. Bilder av Ingemar Lind

Naturfilmaren Ingemar Lind, med lång erfarenhet från SR och SVT, berättade under vintern 2018 och våren 2018 i en utställning i museets kafé om den märkliga och mytiska göken – i text och fascinerande fotografier.

Gökungen matas. Foto: Ingemar Lind.

Ingemar Lind föddes i Stockholm 1939 i Stockholm som son till William Lind, chef för radiosymfonikerna och musikchef vid SVT. Ingemar har ärvt faderns musikintresse. Ingemar Lind var fast anställd vid Sveriges radio åren 1959-1980 och har sedan dess jobbat som frilansare. 1992 träffade han Ylva och de båda flyttade till Tänndalen. På SR:s naturredaktion lärde Lind känna Nils Linnman, som lockade över honom till TV, där han jobbade fram till 1980. Ingemar Lind är en välkänd röst från "Mitt i naturen", som han var med och startade tillsammans med Gunnar Arvidsson 1980. Ingemar har producerat ett stort antal dokumentärer, och är känd för många naturintresserade besökare i västra Härjedalen genom sina populära föredrag och filmvisningar.

Ingemar säger:

”Jag har väl liksom andra smultronställen, platser dit vi längtar, både i sinnet och i verkligheten. Några är våra egna, och dit beger vi oss för att slippa vardagens jäkt och stress. Där vill vi helst vara för oss själva. Andra smultronställen delar vi gärna med andra. Dessa platser brukar oftast ha naturvärden, fåglar, blommor, fantastiska vyer, eller något annat som gör att man längtar dit, om och om igen. Jag har funnit min plats här i Tänndalen. Naturen är vacker och magnifik, i stort sett orörd av människan. Vi mår bra av att göra saker på egen hand. Här kan Du välja att vara själv med en apelsin på fjället. Du kan ta dig fram för egen maskin på skidor eller på sommarens turvandring och anpassa dig till naturen. När du gör det, så väntar en oerhört äkta upplevelse.”

Utställningen visas i Café Gästis. Fri entré.

Öppettider

MUSEET

22 juni - 4 oktober
mån-sön kl 10.00-17.00

fr.o.m 5 oktober  
Öppet endast efter överenskommelse

Öppnar åter för säsongen till jul

***

CAFÉ GÄSTIS


Stängt för säsongen 

 

***

Turistinformationen nås endast per telefon och hemsida. För mer information se funasfjallen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster