Härjedalens kommun - startsida

Världens största träbjörn

Världens största träbjörn

Björnen uppfördes 2003-2005 av Svegs Samverkansgrupp för att vara ett landmärke för Sveg och Härjedalen. Den är byggd av 60 cm långa plankbitar till ett självbärande skal som invändigt består av tre plan med ca 70 m² golvyta.

Den byggdes på plats upp till 9 meters höjd. Därefter byggdes den i sektioner som sedan lyftes på plats av en mobilkran. El finns indragen och den är förberedd för anslutning till vatten och avlopp. Den är 13 meter hög, väger 80 ton. Det har gått åt 210 m3  virke samt 570 000 spikar, som bara de väger 4 ton.

Björnen har kostat ca 2,2 miljoner kronor. Förutom offentliga medel och medel ur fonder har en stor del  bestått av sponsring från näringslivet, privatpersoner, m.fl. i Sveg.  (Se sponsortavlan på björnens högra bakben.)

Många timmar av ideellt arbete har lagts ner på björnen. Härjedalens kommun svarar för tomten och de markarbeten som gjorts runt björnen.

BJÖRNFAKTA

BRUNBJÖRN (Ursus Arctos)

Björnen, Härjedalens landskapsdjur, är ett av våra mest mytomspunna och omtalade vilda djur. Den bildar tillsammans med järv, lo och varg DE FYRA STORA rovdjuren. En björn kan bli upp till 1,5 meter i mankhöjd och väga 300 kg.

Björnen äter främst bär men även myror, gräs, örter och kadaver. Björnen kan också ta älg, ren eller tamdjur. På hösten är det blåbär som utgör huvudfödan. Sockret i blåbären omvandlas till fett som är välbehövligt inför vinterns vila i idet. Under vinterns dvala äter eller dricker björnen ingenting.

Höjd: 13 meter
Bredd: 5,6 meter
Längd: 12,6 meter
Antal spik: 570.000 st
Vikt: 80 ton
Virkesåtgång: 200 m3
Färgmängd: 100 liter
Invändig golvyta: 70 m2
Byggtid: 2003-2005

Björnhonan föder 1-4 ungar vartannat år och de väger bara mellan 1-2 kg vid födseln. Ungarna uppfostras enbart av modern och de lär sig tidigt att klättra upp i träd vid tecken på fara. Björnungarna kan stanna hos björnhonan upp till 2,5 år. Sedan söker de sig ut till ett eget revir.

Björnen har funnits här sedan urminnes tider. Experterna uppskattar antalet björnar i Sverige till cirka 2000 - 3000. Härjedalen är ett av Sveriges björntätaste områden. Gissningsvis har vi 200 - 300 björnar. När du är ute i skog och mark eller åker bil här, håll ögonen öppna! Kanske har just du turen att få möta ett av våra mest fascinerande rovdjur.

Se mera om björnenöppnas i nytt fönster

Skriv ut som pdfPDF (pdf, 5.3 MB)

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2013-06-20 11.49
av Henry Jonasson