2019-07-11 16.39

Företagsbesök på fäbodvall

Långt inne i skogen utanför Ytterhogdal driver Åsa Regnander Dahl och Svante Johansson en fäbodvall. Kommunalrådet Anders Häggkvist har gjort ett företagsbesök där och är imponerad av verksamheten.

Korna betar i skogen under dagarna och kommer hem till vallen och fjöset på kvällen.

- Det är fantastiskt att det finns människor som vågar satsa och det är viktigt att det finns djur på fäbodarna och i skogarna, Härjedalen är ju fäbodlivets Mekka. De som vårdar en gammal kulturgärning vill vi uppmärksamma och uppmuntra; att vårda fäbodarna är ett viktigt kulturarv för Härjedalen. Det är särskilt kul att det nu finns en levande fäbod även i Hogdalsbygden, säger Anders Häggkvist.

Åsa Regnander Dahl tycker att det är trevligt att få besök och att kommunen är intresserad av verksamheten på Jugasvallen.

Åsa Regnander Dahl och Svante Johansson driver Jugasvallen.

När Åsa Regnander Dahl och Svante Johansson buförde till Jugasvallen var det 50 år sedan det fanns djur där senast. Nu samsas fjällkor, lappgetter, hästar, hundar och en katt där.

Korna är på utmarksbete på dagarna.

- Hästarna är i hage och getterna går lösa men håller sig på vallen. Korna traskar iväg, ibland tycker de att det är så skönt i skogen att vi får hämta hem dem. Det börjar komma upp soppar och det vill korna gärna äta, säger Åsa Regnander Dahl.

Ledarkon har gps så det är lätt att veta var korna befinner sig.

Tidig morgon och dags för mjölkning innan korna går till skogs.

Var tredje dag tillverkar Åsa Regnander Dahl och Svante Johansson ostprodukter. Det blir mest fetaost och getmese. Framöver blir det smör och härjedalsk halloumi.

- Matfrågorna blir allt viktigare. I Härjedalen producerar vi hållbar mat på hög nivå, vi gör helt enkelt mat i Rolls royce-klass här, säger Anders Häggkvist.

Katten Mimmi vakar över Jugasvallen.

Sidan uppdaterad 2019-07-11 16.39