2018-04-18 17.51

Hemtjänsten i Sveg först ut med elbilar

Man med solglasögon på förarplats i vit elbil.

David Kostov, som jobbar i hemtjänsten, rattar kommunens första elbil.

- Det var en bra känsla att köra den här bilen. Den var snabb också, summerar David Kostov som var den förste att köra en av de fem nya elbilar som kommunen tog emot av Hans Persson på HP-bil i Sveg under onsdagen.

Bilarna behöver 2 till 3 timmar för att laddas fullt men är körbara långt innan batteriet är fulladdat. Laddning kan ske på offentliga laddstationer eller i hemtjänstens garage vid Senioren i Sveg. Bilarna kan laddas med vanlig elkontakt bara det finns 10 ampères säkring.

- Det finns många fördelar med elbilar, säger Daniel Övelius från Renault Sverige, som var med vid överlämnandet.

Han menar att elbilen har många fördelar; de är tysta och ger därmed stressfri körning och så fort gasen släpps går elen till batteriet och laddar det.

- Elbil passar bra för oss som kör korta sträckor. Det ska bli kul att köra en miljöbil, säger Britt-Marie Börjesson, som jobbar vid Hemtjänsten inre i Sveg och som var med på premiärturen med den första elbilen.

Två man skakar hand framför vit elbil i garage.

David Övelius från Renault Sverige skakar hand med Conny Persson när de fem elbilarna lämnas över till kommunen.

Män står runt en vit elbil och tittar ner i motorhuven.

Bosse Lahenkorva, från Volvo, och David Övelius, från Renault, demonstrerar elbilen för samhällsbyggnadschefen Panos Alepliotis, kommunens bilansvarige Conny Persson och Hans Persson från HP-bil.

Sidan uppdaterad 2018-04-18 17.51