2017-06-07 12.40

Hjälp för öringen i Ljusnan

Foto: Håkan Färnlund

Härjedalens kommun får nu 200 000 kronor för att förbättra för öringbeståndet i Ljusnan. Pengarna kommer från projektet Ge fan i våra vatten som sedan 2007 drivs av Sportfiskarna.

Ljusnan är idag kraftigt påverkad av korttidsreglering och vandringshinder i form av vattenkraftverk. Trots det finns det kvar rester av en unik storvuxen öringstam i systemet. I Härjedalen möjliggör denna förekomst av grov öring ett sportfiske och en fisketurism av mycket stor regional betydelse. Men situationen för öringen kan bli mycket bättre.

-Med bidraget från Ge fan i våra vatten kommer vi att börja jobba för öringen på sträckan mellan Svegsdammen och kraftverket vid Halvfari, men vi kommer även att titta på vissa delar av Ljusnan uppströms Halvfari. Vi börjar nu med att kartlägga behoven i delar av Ljusnan och de biflöden som utgör lekområden, exempelvis Lunen och Kvarnån vid Hede, berättar Janne Gabrielsson, fiskeansvarig på Härjedalens kommun.

Se mera på sportfiskarna.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2017-06-07 12.40
av Henry Jonasson