2017-05-19 12.04

Härjedalen klättrar i ranking

Härjedalens kommun stiger kraftigt och klättrar 74 placeringar i rankningen av årets superkommuner som Dagens Samhälle utser. Härjedalen ligger på plats 31 av landets totalt 131 landsbygdskommuner. Bland de sju landsbygdskommunerna i Jämtlands län hamnar kommunen på andra plats.

Härjedalen är den högst rankade landsbygdskommunen i Jämtlands län på soliditet, kultur och företagsamhet. Ett stort antal företag per invånare drar även upp kommunens resultat. Rankningen över alla landsbygdskommuner i landet toppas av Vara. Åre är etta i Jämtlands län.

Vill man titta närmare på vad som ligger bakom placeringen, så finns allt samlat här: http://superkommuner2017.dagenssamhalle.se/länk till annan webbplats

Fakta om undersökningen
Utmärkelsen Årets superkommuner bygger på att kommunernas utveckling undersöks på tio områden. Dagens Samhälle tittar bakåt, genom att mäta prestationen på viktiga kärnområden de senaste åren, och framåt, genom att undersöka förutsättningarna för framtiden.

I den historiska prestationen mäts kommunens attraktivitet, i form av inrikes flyttnetto, skolans utveckling, i form av hur många som lämnar grundskolan med gymnasiebehörighet, kommunens ekonomiska resultat, kultursatsningar och antal företag i kommunen. För att bedöma förutsättningarna framåt mäts utbildningsnivå, kommunikationer, företagsamhet, demografi och kommunens soliditet.

Kommunernas sammanlagda resultat jämförs sedan i tre kommunkategorier: storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner. Indelningen i kommuntyper är framtagen av Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser. Den som placerar sig främst i sin kommunkategori är en superkommun.

Sidan uppdaterad 2017-05-19 12.04
av Ingela Kälvedal