2016-06-20 11.09

Historisk träff för samiska seniorer

Ett 80-tal äldre samer har varit på träff i Saxnäs, Västerbotten. Det är de sydsamiska förvaltningskommunerna som anordnat träffen. Det är den första i sitt slag i Sverige.

-I Norge finns liknande träffar, men här i Sverige har det inte funnits. Under tre dagar träffades vi och umgicks. Vi reste gemensamt i buss och alla bidrog med historier om trakterna som vi passerade. Det gav resan en helt ny dimension som jag inte hade förväntat mig, berättar Karin Rensberg Ripa samisk samordnare i Härjedalens kommun.

De samiska samordnarna i Praedtie (Praedtie är ett nätverk mellan Älvdalens, Härjedalens, Bergs, Åres, Krokoms, Östersunds, Strömsunds, Doroteas och Vilhelminas kommuner.) är glada och stolta över resan och samarbetet. Resan har kommit till genom önskemål från de äldre. En av höjdpunkterna under dagarna var ett besök i Fatmomakke. Många av de äldre har starka och fina minnen därifrån. Fatmomakke är kultur- och kyrkplats för samerna sedan urminnes tider.

-Vi hoppas att vi nu har startat en tradition för de äldre i och med den här resan. Vi ser att den uppskattas och många har inte träffats sedan nomadskoletiden på 40-50 talen, avslutar Karin.

Här är alla som var med på resan.

Det var glada miner under middagarna.

Sidan uppdaterad 2016-06-20 11.09
av Ingela Kälvedal