2016-02-29 13.55

Ensamkommande provade skidor

På Härjedalens Gymnasium pågår ett värdegrundsarbete där lärarna ska jobba med ett bestämt tema på någon eller några lektioner. Denna period är temat “Rasism och främlingsfientlighet”.

-Vi på skidgymnasiet tror att främlingsfientlighet ofta grundar sig i rädsla för det man inte känner till eller som är annorlunda, berättar Anna-Carin Zidek.

Måndagen den 22 februari bjöd därför skidgymnasiet in ca 40 ensam-kommande flyktingbarn för att prova på att åka längdskidor. Skideleverna guidade och åkte skidor med dem.

-Vi hade tänkt låna utrustning från Södra skolan, men det var så precis att skolans låneutrustning skulle användas i andra klasser den dagen. Skideleverna tyckte inte det var något problem utan lånade ut delar av sin egen utrustning istället, säger Anna-Carin.

Skideleverna, och många av de nyanlända, tyckte det var skoj och åkte flera varv på 1-kilometerbanan (PÅ SVEGS SKIDSTADION?). En del tyckte det var jobbigt, men det var ändå många skratt och glada miner.

-Visst var det lite svårt med språket men en del kunde kommunicera lite på svenska, andra talade bra engelska. Tolkar fanns på plats men de behövdes inte så mycket. Ensamkommande ungdomar från bl.a. Afganistan, Kurdistan, Syrien och Eritrea deltog. Det blev en mycket bra dag för skideleverna och jag tror att de nyanlända uppskattade detta med, säger Anna-Carin.

Eftersom dagen blev mycket lyckad kanske det finns en möjlighet att aktiviteten återkommer nästa år.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2016-02-29 13.55
av Ingela Kälvedal