Säkerhetssamordnare

Uppdateras inom kort ........

Tips om resesäkerhet ...

- Nu är det snart sommar och semestrar. Snart dags att ta fram resväskan, fixa visum/försäkring/vaccinering, kontrollera passets giltighet, göra en sista justering av semesterplanerna som började smidas under vintern och som kanske vid det här laget är ett mästerverk av finslipade detaljer? Eller är den verkligen det? Här kommer några tips på hur du kan förbereda dig för att få en trygg och säker reseupplevelse.

Det är ingen hemlighet att vi lever i en föränderlig värld med händelserna i Ukraina och Thailand som färska exempel. Visste du att utrikesdepartementet har hela fyrtio varningar gällande olika länder/landområden? En del är ganska uppenbara men till exempel Egypten/Sinai-halvön är kanske inte ett område som man normalt förknippar med oroligheter. Nedan följer några tips som kan ge dig en säkrare/tryggare resa: 

Utrikesdepartement information till resenärer:
Samlingssida för information om resevarningar, ambassader, hur ambassader kan hjälpa dig i händelse av personlig kris för dig själv eller en större kris för landet du besöker. Har du någonsin besökt en svensk ambassad utomlands? Det går att registrera sig på listor så att ambassadpersonalen vet om att du finns i landet. Detta och mer hittar du på: www.regeringen.se/uds-reseinformation/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Passets giltighetstid:
Kontrollera giltighetstiden på ditt pass. Det går att göra akutpass på Arlanda - men det är dyrt och tar faktiskt en stund att framställa. Välj att inte riskera missa din flight – kontrollera passet i tid.

Omvärldsbevakning:
Sök efter öppna källor på internet via Google för att bilda dig en uppfattning om läget dit du reser, tänk dock på att vara kritisk till informationen. Media kan vara styrd, censurerad eller i övrigt partisk beroende på vart du reser. Om du beger till ett område som du tror är oroligt hör med närmsta ambassad om läget. Information om och från svenska ambassader finns på www.swedenabroad.comlänk till annan webbplats

Vid en kris kan svenska ambassader bland annat hjälpa till med följande:
Utfärda provisoriska pass, ge råd om hur man för över pengar från Sverige till landet och hjälpa till att kontakta anhöriga.

Detta var endast ett fåtal tips, det största och enklaste tipset är dock gratis. Gör valet att ta ditt ansvar för din resa, gör din research innan du reser.

För min egen del är semestern välbehövlig men jag behöver inte ambassader, vaccinationer eller liknande. Mina semesterplaner är enkla – Jag ska upptäcka det härliga i Härliga Härjedalen!

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2018-01-15 09.22
av Henry Jonasson