Djur och natur

Ibland behövs tillstånd för att hålla djur
För att få lov att hålla något av följande djur inom område som är detaljplanelagt krävs tillstånd från kommunen:

  • Nötkreatur, häst, get, får eller svin
  • Pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
  • Orm i flerbostadshus

Här hittar du ansökningsblankettenPDF (pdf, 50.2 kB) och de lokala hälsoskyddsföreskrifternaPDF (pdf, 944.6 kB)

Husdjur som stör
Ibland händer det att djur i omgivningen stör. Det kan gälla skällande hundar eller problem med lukt från djurhållning. Om det gäller tama djur, prata i första hand med djurets ägare. Ofta är djurägaren inte medveten om att andra människor störs.

Djur som far illa
Från och med år 2009 har Länsstyrelsen i Jämtland ansvar för tillsyn enligt djurskyddslagen. Har du frågor eller klagomål som rör hållande och skötsel av djur är det därför länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster du ska vända dig till.

Resa med djur
Om du vill veta vad som gäller vid in- eller utresa ur landet med hund, katt eller andra djur ska du kontakta Jordbruksverket. Mer information om vad som gäller finns på deras webbplats. Vid resor med hund till Norge krävs vissa förebyggande åtgärder då Norge inte är medlem i EU. Vad som krävs finns att läsa på den norska tillsynsmyndigheten Mattilsynets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Natur

Sonfjällets Nationalpark - http://www.sverigesnationalparker.se/park/sonfjallets-nationalparklänk till annan webbplats

Den svenska allemansrätten. Naturvårdsverket informerar om vad som gäller. http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/länk till annan webbplats


Sidinformation

Sidan uppdaterad 2017-09-14 10.29
av Henry Jonasson