Härjedalens Fjällmuseum

24 juni 2016 - 30 september 2017

Vänskapens stig – Bengt Ellis och Ragnar Johansson

Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen för samman de båda konstnärsvännerna Bengt Ellis och Ragnar Johansson i ett unikt, konstnärligt möte – Vänskapens stig.

Den populära utställningen visades under vintersäsongen och återkommer nu i sommar, till del med nya bilder.

Kollage m foton av Bengt Weilert, Ola Hanneryd, Torkel Lindeberg och Mats Ricklund. Målningar av Bengt Ellis och Ragnar Johansson

Uppe t v "Jokken från snöfjället" (Bengt Ellis, foto O Hanneryd) och nere t v Bengt Ellis i ateljén, foto: Bengt Weilert. I mitten Vänskapens stig på Flåten, foto: O Hanneryd. Uppe t h Ragnar Johansson i ateljén på Flåten, foto Torkel Lindeberg. Nere t h "Storvihgeln" (Ragnar Johansson, något beskuren. Foto M Ricklund).

Konstnärerna Bengt och Ragnar var grannar på fjället. Mellan ateljéerna på Flåten i närheten av Funäsdalen ledde Vänskapens stig, uppkallad av dem själva.

Diskussionerna ”om måleri, installationer och konstvärlden var intensiva och givande” minns Bengts hustru, Gunilla Ellis. Långa resor ut i världen var ett gemensamt intresse. Båda utbildade sig ungefär samtidigt, och uttryckte sig också litterärt. Både Bengt och Ragnar har beskrivits som kolorister, ibland som expressionister. Färgverkan i målningarna är särskilt betydelsefull. Dukarna glöder! De hjälper oss att upptäcka att färgerna alltid finns där, även i det svåraste fjällväder och i de skenbart vitaste vidder.

Bengt Ellis (1923-2007)

Bengt Ellis studerade till konstnär under 1940-talet, men studierna avbröts då han blev krigsplacerad i trakterna av Funäsdalen, vilket blev avgörande för framtiden. Med textilkonstnären och hustrun Gunilla Ellis byggde han en ateljé och bostad på Flåten, senare galleriet Elliseum i Funäsdalen. Resorna förde Bengt över hela världen. De oexploaterade, arktiska landskapen blev en viktig inspirationskälla. Även om han blev känd som skildrare av fjällvärlden var landskapsmotiven långt ifrån de enda. Engagerande, politiska bilder som skildrade klassamhället och krigets fasor, liksom intensiva personporträtt och skildringar av djur, hörde också till Bengts bildvärld. Bredden i uttryckssätt var stor. I akvarell såväl som olja. Ibland dramatiskt, lika ofta poetiskt.

Ragnar Johansson (1913-1997)

Ragnar Johansson utbildade sig till konstnär i Paris i slutet av 1940-talet. Större delen av sitt liv var han verksam i Uppsala och Härjedalen, där han byggde en stuga och ateljé på Flåten 1951. Resorna ut i världen var många och mötet med andra landskap och kulturer fick en stor betydelse för hans konstnärskap. Ragnar Johansson gjorde sig känd som porträttmålare och skicklig tecknare, men framför allt som en framstående skildrare av fjällvärlden. I kontrast till de intensiva målningarna är teckningarna koncentrerade och avskalade, ofta i tusch. Han har kallats en färgernas mästare, med ett måleri som rymmer både det expressionistiskt färgrika och det andligt genomlysta.

Bilderna finns till försäljning.