NIU Längskidor

1997 startade Härjedalens gymnasium ett skidgymnasium med inriktning för längdskidåkning. Kommunen, skolan och Svegs IK ansåg att det fanns ett så stort underlag med skidåkare i distriktet att det var tillräckligt för en sådan verksamhet. Idag går i Sveg ca 20 elever som kommer från olika delar av landet.

Eleverna har möjlighet att välja mellan sex olika program. På dessa kan man välja mellan att studera på tre eller fyra år. Vi rekommenderar det senare alternativet då det möjliggör fler träningstillfällen i veckan (ca 4-5 st) samt underlättar vid ledighet för läger och tävlingar.

Möjligheterna för att satsa och träna mot att bli en duktig längdskidåkare är väldigt bra i Sveg. Ett bevis på detta är inte minst Anna-Carin Zidek och Ida Ingemarsdotter som båda är uppvuxna i Sveg och fostrade i Svegs IK:s längdskidverksamhet.

Terrängen är kuperad med många löpvänliga tallhedar och stora myrmarker. Här finns även en rullskidbana som är 3,5km lång. Snön kommer ofta relativt tidigt och ligger kvar länge. Spårsystemet är välutbyggt med 5 kilometers elljusspår och totalt ca 65 km pistade spår under en normalvinter.

Idag är vi godkända av Svenska skidförbundet som en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). För att bli godkänd av Svenska skidförbundet måste man hålla en hög kvalité. Vi jobbar hela tiden med att upprätthålla och förbättra kvalitéten på vår verksamhet.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2019-03-28 16.19
av Anna Elfqvist